Minimera risken för skolskador
2016 startade jag upp Explora på mexikanska sydkusten – ett Agile Learning Center som helt byggde på principerna av samtyckesbaserat lärande.
Jag hade sett behovet hos min egen son av att vara på ett emotionellt tryggt ställe med omtänksamma vuxna som kunde möta hans behov, och ville hitta nya former att jobba med barn.
Det jag lärde mig vad något jag inte alls förväntat mig…
Det var en enorm skillnad på skolbarn och barn som inte gått i skolan.
Oskolarbarnen var nyfikna, kreativa och initiativtagande. Det verkade inte finnas gränser för allt de ville utforska. Och det gjorde de konstant!
Skolbarnen som kom till Explora betedde sig väldigt annorlunda.
De:
- frågade ofta vad de “skulle göra” och väntade på instruktioner från de vuxna.
- stod håglösa och tittade på och uttryckte ofta att de var uttråkade.
- var inte fokuserade på skapandet utan blev snabbt klara, och…
- bad om validering på allt de gjorde.
- ville göra allt “perfekt”.
Allt detta är typiska tecken på skolskador…
Många barn krymper av sin skolgång
Det händer något när barn hela tiden blir styrda ovanifrån och aldrig får följa sin egen nyfikenhet, lust, kreativitet och infall.
De blir bortkopplade från sin egen essens.
De tappar kontakten med sig själva, sin inre röst och motivation. De glömmer vad de tycker är kul och vad de gillar att göra. Och de behöver mycket tid för att komma tillbaka till sig själva igen.
Tänk själv hur det skulle vara för dig. Att aldrig få bestämma över ditt eget liv, utan hela tiden bli kontrollerad av andra.
Det är alltså inget konstigt som händer ditt barn.
Däremot kanske du som förälder ändå vill minimera riskerna för skolskador.
Här är en sak du kan göra för att ditt barn ska behålla sin nyfikenhet!
- Låt ditt barn följa sin nyfikenhet så mycket det går… Och lär dig att hitta balansen mellan att stötta ditt barns intresse maximalt, samtidigt som du går in och styr så lite som möjligt.
- Ju mer du styr, desto mer stör du. Och ju mer du stör, desto mindre utrymme finns det för ditt barn att utforska det hen upplever som mest spännande.
Låter det enkelt? Eller supersvårt?
Sanningen är att det kräver att vi kikar på våra fördomar och rädslor och ifrågasätter ingrodda föreställningar vi har om barn. Men det är ett inre jobb som är grundläggande och helt nödvändigt för att styrka ditt barns egenmakt.