5 tips på hur du kan stötta ditt barns frihet och fria val

Fritt lärande

Man lär sig bäst det man själv får välja att göra, och så tar de bort Elevens val!

Egentligen fanns det aldrig mycket val. Det som kallats Elevens val, utgjorde en bråkdel av barns och ungas tid i skolan. 

Och nu är det borta. För att vi vuxna tror att vi vet så mycket bättre än barn vad de behöver göra med sin tid. 

Själv kommer jag från det fria lärandets värld, där en av de stora grundprinciperna är att vi alla lär oss så mycket bättre det som vi själva får välja att fokusera på. 

När vi gör något av egen lust, betyder det att det är vår inre motivation som styr. Vi lär oss inte bara bättre och mer, utan snabbare. Det är helt annorlunda mot när vi måste lära oss något som vi känner är ointressant, irrelevant och onödigt.

Detta har med självstyrning att göra: vi styr oss själv till att fatta beslut kring vad vi vill göra. Inte som när inlärningen pådyvlas oss utifrån, där konsekvensen blir att vi tror att det är tråkigt/ointressant/meningslöst/för svårt att lära oss.

Om vi inte litar på att barnen är kapabla att själv välja var de vill lägga sin tid, kommer vi att behöva använda oss av olika metoder av kontroll för att få hen dit vi vill: manipulation, skäll, tjat, straff.

Själva kraften till fritt lärande ligger i att de själva får välja, och att vi som föräldrar stöttar det – för att vi minns att lärande är naturligt och sker hela tiden. Det är just där som det magiska sker: barnen lär sig hur mycket som helst! När vi inte stöttar barnets val, är det för att vi inte har förstått att hen håller på att lära sig hela tiden. Vi förstår varken hens val eller att hens aktiviteter är värdefulla. Det är viktigt att inse att dagens barn har väldigt lite fri tid, och den fria tid de faktiskt har borde få vara deras fullt ut. Bara för att vi inte förstår att uppskatta värdet i barns aktiviteter betyder det inte att det inte finns.

Om du vill stötta ditt barn i dess fria val och frihet kan du:

  • Visa intresse för det barnet gör.
  • Visa att du bryr dig om vad hen håller på med.
  • Inte hindra hens val (om det inte är för att undvika livsfara): låt hen leka i leran, hoppa i trampolinen i veckor, spela dataspel precis som hen önskar.
  • Bli medveten om dina fördömande tankar kring hens val.
  • Minnas hur det känns att bli stöttad i det du allra helst vill syssla med.


När vi villkorslöst  stöttar våra barns fria val får det väldigt fina positiva konsekvenser:

  • De utvecklar förtroende för oss och vågar berätta vad de gör och be om hjälp.
  • De känner att det de tycker om är accepterat, vilket utvecklar självacceptans.
  • När vi stöttar deras motivation hjälper det dem att bli mer tåliga och resilienta för motgångar.


De som blir upprörda över tanken på att att barn får lära sig det hen vill, när hen känner för det, har inte accepterat det psykologiska faktum att vi alla (oavsett ålder!) minns de saker som är viktiga för oss, det som vi behöver. Resten tender vi att glömma. 

Det hade kanske varit bra för våra politiker att fundera över, innan de gick med på att slopa elevens val. Och för alla er som har skolskadade barn kan jag bara säga att en stor anledning till varför barnen kraschat i skolan har just med bristen på att fritt val och frihet att göra.  

Den här gången delar jag med mig av en video jag gjorde för något år sedan om hur skolan skadar våra barn. Den är nog dessvärre mer aktuell än någonsin. 

PS. Har du ett skolskadat barn och inte vet hur du kan stötta hen att bli hel igen, startar kursen Från skolskadad till hel igen i augusti.