Kan vi föreställa oss en annan framtid?

Så många jag möter har svårt att föreställa sig hur framtiden kan se ut för barn som inte går i skolan.

I USA, där hemskolning och oskolning existerar parallellt med konventionell skola, är föräldrar ofta precis lika oroliga som svenska föräldrar vars barn är så skolskadade att de inte klarar av att gå dit längre.

Det är intressant, eftersom dessa familjer aktivt har valt en väg utanför systemet. Ändå finns rädslan där. Jag vet det eftersom jag även jobbar med den målgruppen.

Hur normen påverkar oss

Vi är alla påverkade av att skolan är normen. Det märks i smått och stort.

Vi glömmer bort att vi ofta känner människor som har lyckats bra i livet utan skola – eller med minimalt stöd från skolsystemet.

Vi stannar sällan upp och funderar över de enorma förändringar som både mänskligheten och planeten står inför. Istället är det lätt att tänka att saker bara ska fortsätta som vanligt.

Men om vi är ärliga vet vi att ingenting är som det brukade vara. Och det är viktigt att komma ihåg: skolan har aldrig kunnat garantera framgång.

Tänk på alla människor du känner till som inte har lyckats i livet trots att de gått i skolan.

Från oro till möjligheter

Jag skriver inte detta för att skapa mer oro, utan för att visa på möjligheter.

Jag vet att det kan kännas läskigt att inte ha några garantier för framtiden. Men jag är övertygad om att det är just detta som skapar utrymme för nya, fantastiska möjligheter.

Världen förändras. Yrken försvinner, och samtidigt uppstår nya behov. Vi kommer att behöva färdigheter som dagens skolor inte ger utrymme för.

Därför tror jag inte att våra skolskadade barn vare sig ligger i lä eller kommer att hamna efter. Tvärtom! De är kritiskt tänkande, kreativa, nyfikna och kloka på sätt som framtiden behöver.

Jag ser det hos min 19-åring – och jag ser fröna till det hos så många andra.

Så istället för att oroa mig ser jag fram emot att se hur våra barns potential blommar ut!

Lite att fundera kring…

  1. Vad innebär framgång för dig och ditt barn? Hur mycket av den definitionen är baserad på dina egna värderingar, och hur mycket kommer från samhällets förväntningar?
  2. Vilka egenskaper hos ditt barn ser du som styrkor, även om de kanske inte passar in i skolans mall? Hur kan dessa styrkor bli till fördel i framtiden?

Om du kämpar med oro eller negativa tankar om ditt barns framtid är du inte ensam. Jag finns här när du är redo att ta det första steget mot mer tillit och mindre stress.