Fritt lärande bygger på inre motivation

fritt lärande-samtycke-inre motivation

Jag är en av få i Sverige som förespråkar fritt och självstyrt lärande. Det beror helt enkelt på att min livsresa har fört mig dit, och att jag nu besitter en enorm praktisk-teoretisk kunskap kring inlärning.

Jag vet att det är så radikalt i Sverige, att det faktiskt i praktiken är helt obegripligt för de flesta:

-“Va?! Styr barn själv över sitt eget lärande? Det går ju inte!”, är en väldigt vanlig invändning jag stöter på. Självklart förstår jag den. Jag har ju också gått i skola precis som alla andra, och det gör ju att man kan ha svårt att ta in att det överhuvudtaget går att lära sig något av värde om man får helt fria tyglar.

Grundprinciperna

Fritt lärande bygger på några enkla men djupa grundprinciper:

  • Att lära sig är naturligt och sker hela tiden
  • Man lär sig bättre när man själv får bestämma vad man vill göra
  • Vi lär oss mer av erfarenheter och sammanhanget än av innehåll
  • Vi lär oss mer när vi får ansvaret över vår egen inlärning

En ziljon olika uttryck

Det fria lärandet tar sig en ziljon olika uttryck. När jag blir tillfrågad hur en “typisk dag” ser ut, är det omöjligt att svara. För det beror ju helt på varje enskilt barn, dagsform och lust. Det som styr är alltid den inre motivationen, och den varierar från dag till dag precis som i våra vuxenliv.

Har du varit med om att vilja sticka en tröja? Du börjar, superpeppad, men annat kommer emellan. Plötsligt har det gått ett halvår, och stickningen ligger fortfarande där i sin korg. Plötsligt får du syn på den, och på mindre en en vecka har du blivit klar.

Exakt så kan fritt lärande se ut i praktiken.

Eller så har du kanske fått för dig att du vill bli mästare på att sätta upp pärlspånt? Du har blivit inspirerad av en massa kolla TV-program och känner att du verkligen vill renovera ditt hem alldeles själv. Taggad införskaffar du material och verktyg. Du börjar, men känner på en gång att det är för svårt. Du ringer en snickare och anlitar honom att guida dig genom arbetet.

Eller (och låt oss vara helt ärliga, för följande händer också) så inser du att pärlspånt helt enkelt inte är din grej utan snarare så långt ifrån din grej du kan komma. Du väljer att lyssna på ditt inre motstånd, ringer snickaren som får komma och ta över jobbet.

Även så kan självstyrning se ut i praktiken. Du måste inte kunna allt och du måste definitivt inte bli bra på allt. Det är samma sak för våra barn.

Att lära sig navigera runt ens inre konfigurering

Fritt och självstyrt lärande innebär inte att man lär sig samma saker. Det innebär inte heller att man måste ta sig igenom saker man inser inte passar för en. Ibland innebär det att man vill ha stöd av någon som kan hjälpa en vidare. Ibland vill man göra allt från grunden helt själv.

Men vad det verkligen innebär, är att du lär dig att navigera runt din egen inre konfigurering som består av dina naturliga talanger, intressen, passioner och färdigheter. En del väljer du att vidareutveckla, och du blir en mästare i att överkomma alla möjliga hinder (inklusive eget inre motstånd) på vägen. Andra motiverar dig inte tillräckligt för att ens vilja försöka.

Den inre motivationen styr

Att låta den inre motivationen styra i kombination med att du samtidigt hela tiden stöter på situationer där behov att kunna saker uppstår, är väldigt annorlunda från när den yttre styr i form av olika påtvingade måsten.

En del vuxna får för sig, att om man bara går på lust och inre motivation, lär man sig inte att hantera svårigheter och motgångar. Som om lusten automatiskt innebar att man undvek allt som är svårt. Det är en helt felaktig slutsats.

Barn och unga som själva styr över sitt lärande möter precis lika många svårigheter och motgångar som barn vars lärande bygger på tvång. Skillnaden är att de är betydligt mer motiverade att ta sig an utmaningarna, eftersom de själva har satt upp sina mål vilket gör dem personligen viktiga för dem. Det är något helt annat än att bli tvingad att göra saker som går helt emot det man känner är rätt för en.

I det är både självkännedom och samtycke nyckelbegrepp.

Tänk om vi, istället för en skola som bygger på tvång, hade en skola som byggde på samtycke och fritt lärande. Där varje barn fick fokusera på det hen verkligen ville, och bli stöttad och uppmuntrad för den hen är och det hen tycker om. Kan du se vilken oerhörd skillnad det skulle göra för varje barn? Kan du se vilka enorma systemförändringar som skulle behöva göras för att det skulle bli verklighet?

För dig som har ett barn som tokälskar sin skola, fylleriuppgifter och läxor: inom det fria lärandet skulle hen vara fri att ha allt det kvar. Ingen behöver gå miste om någonting.

Det är så demokratiska skolor ute i världen fungerar. Summerhill i England, Sudbury i USA (och andra länder) eller Agile Learning Centers över hela världen, är exempel på att det går. För att du ska få en liten inblick i hur det kan se ut, delar jag med mig av Summerhill the Movie. Hoppas att den inspirerar dig!

PS. Jag såg den med min son för flera år sedan. Han sa – “Mamma, det är ju som Explora, fast mycket större!”. Explora är Mexikos första Agile Learning Center som jag grundade 2016.

PS 2. För dig som är förälder till ett skolskadat barn och som vill lära dig mer om hur du kan stötta hen att läka, rekommenderar jag varmt kursen Från skolskadad till hel igen. Platsantalet är begränsat!