8 böcker som utmanar ditt tänk kring lärande & skola!
Man behöver inte vara lärare för att vara intresserad av hur lärande fungerar och kan se ut, eller tycka att det är spännande med alternativ till skola, så här kommer mina absoluta favoriter!
Summerhill är en klassiker skriver av A.S. Neill, grundaren till skolan med samma namn. Det är världens första demokratiska skola och startades för 101 år sedan i England: inga obligatoriska lektioner och helt elevcentrerat! Skolan finns fortfarande och firar sitt jubileum i år.
Jobbar du med barn? Då är How children learn ett måste! John Holt var lärare och pedagog, och var den som myntade begreppet unschooling på 60-talet. Denna bok har totalt inspirerat mig i hur jag ser på och observerar barn.
Nyfiken på kopplingen mellan skola och samhälle? Läs då Deschooling society av den österrikiske filosofen Ivan Illich som redan över 50 år sedan såg vilka systemfel skolan bär på.
Free to learn är “bibeln” för oss som tror på fritt och självstyrt lärande. Peter Gray är forskare inom psykologi och “neuroscience” på Boston College och har studerat hur människor lär sig ur ett biologiskt och evolutionärt perspektiv. Den här boken kan vända upp och ner på din värld!
Raising free people av min vän Akilah S. Richards har redan blivit en klassiker och är en av mina favoriter! Den förklarar varför fritt lärande och unschooling är en rörelse som kontinuerligt växer hos svarta och färgade i USA, trötta som de är på allt systemiskt förtryck de utsätts för – inte minst från skolinstitutioner.
Why are you still sending your kids to school är en till favorit! Lättfattligt, lättläst och samtidigt så insatt och kunnigt skrivet av Blake Boles. Boken är en blivande klassiker som både föräldrar och lärare borde läsa!
Japp. Vi är alla skolskadade. Det insåg Kirsten Olson när hon tänkte forska hur folk blivit positivt påverkade av skolan… Hon fick helt vända på sin tes och starta från det motsatta hållet. Resultatet blev boken Wounded by school.
Och så min egen bok: En skola från scratch! Ungefär ett exemplar om året säljs (via Adlibris och Bokus), men betydligt fler lånar den som e-bok. Så här säger John Steinberg om den:
“Kulturkrockar, pedagogiska val, organisatoriskt vemod, konflikthantering, marknadsföring och varför man överhuvudtaget ska ha en skola, är några av de utmaningar som Rebecka Koritz beskriver i sin bok En skola från scratch. Denna välskrivna och personliga bok beskriver arbete och tankar bakom att starta en alternativ skola i Mexiko. Innehållet och resonemangen har i allra högsta grad relevans för skolfrågor i Sverige – och för vem som helst i världen som upplever att skolsystemet till stor del bygger på fel antaganden om hur inlärning går till.
Behöver man då starta en helt egen skola? Kanske inte, men det är viktigt att vara medveten om de tankar som behöver ligga i grunden om man ska ge sig på utmaningen att skapa en trygg och kreativ plats där barn kan utvecklas.
Detta är också en berättelse om mod och utmaningen att påverka kultur, värderingar och vår framtid. Vad är konsekvenserna, om man nu tror på demokrati? Och hur övertygar man andra att detta är vägen att vandra?
Välkommen till en intressant resa i konsten att starta en skola från scratch.”
Hoppas att den annalkande sommaren ger dig tid och ro till att läsa några av dem!