Skolskadades beteenden förbryllar vuxna
Det är inte alltid lätt att vara förälder.
Särskilt om du har ett barn vars beteende inte är som alla andras.
Det brukar vara fallet med skolskadade barn. De beter sig inte som andra barn som glatt går till skolan. De visar istället med allra största tydlighet att de inte vill gå dit.
Det brukar de flesta vuxna tycka är konstigt eftersom barn ska vara i skolan.
Som förälder känner man sig nog till en början rätt perplex. Man försöker locka och pocka. Förklara att vi har skolplikt i Sverige. Men det biter inte på ett skolskadat barn.
Och eftersom det alltsomoftast är en nedåtgående spiral, brukar barnet uppvisa mer och mer extrema beteenden. Som att inte längre vilja lämna hemmet. Eller träffa kompisarna. Och vända på dygnet så de är uppe på nätterna när alla andra sover.
Beteendevetaren och föräldracoachen Petra Krantz Lindgren bruka säga att beteendet inte är problemet, utan lösningen. Vad hon menar med det är att det oönskade beteendet endast är en indikation på att barnet har behov som inte blivit tillfredsställda.
När man förstår det, och istället för att försöka få bukt med problemet fokuserar på att förstå vilka behov barnet behöver få mött och sedan möta dem, brukar beteendet upphöra.
När det gäller skolskadade barn, har de varit i en miljö där deras behov under lång tid fått stryka på foten. För att de ska kunna läka, är det A och O att vi vuxna lär oss att se deras beteenden för vad de är: försök till att möta sina egna behov. Istället för att komma till bukt med det vi upplever som ett problematiskt beteende, måste vi alltså bli experter på att möta deras behov.
Det är där lösningen ligger.