Varför blir barn skolskadade?

Fritt lärande

När ett barn blir skolskadat är det en sund reaktion på ett sjukt system

Det finns en mängd anledningar, men bristen på jämbördiga relationer, nära anknytning och inflytande över skolvardagen är tre väldigt vanliga.

Det är svårt för barn att kunna uttrycka det:

“- Mamma, jag känner inte att vi har en jämbördig relation, min lärare och jag. Det är därför jag inte känner mig trygg i skolan.”

Eller:

“-Pappa, jag har inget inflytande på min vardag i skolan. Jag känner mig maktlös och varken hörd, sedd, respekterad eller lyssnad på.”

Nej, så säger inte ett barn. Jag vet, för jag kan barn och har själv fått vara med om hur mitt barn skolkraschade.

För oavsett ålder är det stora, djupa ämnen som kräver en enorm självkännedom och människokunskap att kunna uttrycka. 

Hen vill bara inte gå dit längre, till den där platsen där hen inte känner sig trygg och där hen inte har makt att påverka något.

Och du står där och undrar varför, vad det är som har hänt? Men ditt barn kan inte uttrycka det.

Det som hänt är att ditt barn utsätts för tvång och maktövergrepp varje dag.

Det kan låta hårt, för inte är det lärarnas avsikt att vare sig tvinga barn eller sätta sig på dem. 

Men både lärare och barn befinner sig i ett sjukt system.

Ett system som bygger på samhällsekonomiska teorier om kopplingar mellan utbildning och tillväxt, istället för på barnens reella behov, hur inlärning egentligen fungerar och hur man på allvar kan skapa trygga miljöer där autentisk inlärning kan ske. 

Det är ett resultatfokuserat system med inbyggd stress och press på alla individer – stora som små. Det är ett system där våra barn behandlas som en samhällsprodukt, och inte som barn.

För mig är barn också människor, och bör behandlas som sådana. 

Vad tycker du?

Med värme,
Rebecka

PS. Vill du lära dig att förstå ditt skolskadade barns situation bättre så att du kan hjälpa hen till läkning? Kursen Från skolskadad till hel igen startar i augusti. Platsantalet är begränsat, och du anmäler dig här.

PS 2. Min vän och kollega från Tankesmedjan Tillit, Jens Peter de Pedro publicerade förra veckan en artikel på detta temat. Den heter När ska den konventionella skolan ställas till svars för de skador den åsamkat barn? Den är riktigt bra!