Det är aldrig för sent att lära

Fritt lärande

Kravlöshet är A och O

Mina senaste inlägg kring skolskadade barn har fått en enorm respons. Jag skulle vilja kalla den enbart positiv eftersom så många har hört av sig och känt igen sig i det jag skriver.

Men det känns inte särskilt positivt alls. Det är ju en nationell tragedi att så många föräldrar ska behöva se sina barn krascha och bränna ut sig totalt på grund av skolan.

Och det är en skam att det är så vi behandlar våra barn i dagens Sverige år 2021. Ett år efter att vi äntligen skrivit på Barnkonventionen.

En till synes fullkomligt tom handling.

Både föräldrar, barn och unga känner en enorm press från samhället: “Få bra betyg NU annars kommer det aldrig att gå dig väl” är budskapet som pumpas ut via tidningar, TV och sociala medier.

Jag förstår att det är lätt att få panik, för det är ju egentligen två problem vi brottas med: 

1: alla utbrända barn i dagsläget. Nutid.

2: rädslan för att de aldrig kommer att repa sig och stå på egna ben. Framtid

Det finns mycket att säga om detta, inte minst om de ekonomiska konsekvenser som skolplikten de facto för med sig – inte bara på individnivå utan för hela samhället.

Men det jag vill säga har inte med ekonomi att göra. Det är att om du är förälder till ett skolskadat barn som inte klarar av minsta lilla krav: ta bort ALLA krav bums. Vartenda ett. 

Det går nämligen inte att läka om man hela tiden har krav hängande över sig. Kraven måste bort, precis som för vilken vuxen som helst som gått in i väggen.

Jag vet, för jag har både varit utbränd själv och dessutom fått uppleva hur mitt eget barn kraschat i skolan. 

Det enda som hjälper är total kravlöshet. Men det kan vara svårt att ge det om du hela tiden får höra att ditt barn halkar efter. 

Det får det att låta som om det är för sent att lära sig vid ett senare tillfälle. Och det stämmer ju inte alls. Faktum är att det ALDRIG är för sent för att lära sig

Jag vill att du minns det. Så att du helt kan fokusera på att ta hand om ditt barn. 

Inlärningen får komma senare. När ditt barn mår bra igen och har fått tillbaka livskraften. För det är aldrig för sent. Men det kan vara för tidigt.

Vi måste sluta skynda. Livet är här och nu. Inte då och sen.

För övrigt anser jag att barn också är människor och bör behandlas som sådana.

För dig som är förälder till ett skolskadat barn har jag skapat kursen Från skolskadad till hel igen. Den startar i augusti och du kan läsa mer om den här.