Hur mycket ansvar kan man egentligen lägga på ett barn?

Fritt lärande

Jag funderar, som du kanske märkt, väldigt mycket över barns rättigheter. Och det för mig in på vilka krav man egentligen kan ställa på ett barn. 

Naturligtvis varierar det beroende på ålder, mognad, personlighet och individ. Men min grundtanke är den, att barn ska ha alla möjliga rättigheter men inget rikitigt ansvar.

Det är vi vuxna som ska bära ansvaret.

Nu kanske du tycker att jag låter släpphänt. – “Ska inte barn lära sig att ta ansvar?”

Självklart ska de det. Men jag tror inte att barn lär sig att ta ansvar genom tvång. Jag är däremot helt övertygad om att de lär sig att ta ansvar när de ser oss vuxna göra det. 

Jag märker att normen i vårt samhälle är att inte lita på att barn kan lära sig ansvarstagande om inte vi tvingar dem.

Kanske är det så därför att det kan vara både svårt och tråkigt att ta ansvar. Och så tänker vi att om vi inte tvingar dem, kommer de att utvecklas till snyltande slashasar som inte klarar av någonting alls. 

– “Ni måste lära er att livet inte alltid är bara roligt”, brukade flera av mina lärare sig till oss elever. Och jag tänkte, att det vet vi redan. Varför måste ni vuxna göra det tråkigt med flit, bara för att vi ska fatta?

Det går inte att undvika svårigheter i livet. Det är bara så det funkar. Från den första orättvisan i sandlådan där kompisen tog ens spade och hink, till utfrysning i klassen i skolan, senare ett krossat hjärta, en uppsägning eller en nära väns död.

Svårigheter och stormar hör livet till. Vi behöver inte förbereda oss för det i förväg eftersom vi lär oss att hantera det under tiden medan det händer.

Så nej, jag tycker inte att vi ska tvinga på barn för mycket ansvar. Och det är en av anledningarna till att jag är emot skolplikten. Jag tycker helt enkelt inte att det är rätt att lägga en PLIKT på ett barn. Jag vill hävda att det är moraliskt oansvarigt. 

Det är vi vuxna som borde pläggas plikten att se till att alla barn inte bara HAR RÄTT ATT LÄRA SIG, utan även vad, hur, när och på det vis som passar envar bäst.

Det är också därför jag tjatar om vikten av samtycke, även i skolan. 

Vad tycker du om allt det här? Hur känner du inför tvång, plikt och samtycke?

Nedan kan du se en video som handlar om samtycke och inlärning: