Behöver vi egentligen skolan?

Jag är så obekväm att jag vill hävda att de flesta av oss inte lärt oss det vi behöver i skolan.

Jag vet att det knyter sig för mina lärarkolleger när de hör det. Och säkert också för de flesta föräldrar. 

Som lärare vill vi ju känna att vi gör både nytta och skillnad i barns liv. Och som förälder vill vi ju på något sätt säkra våra barns framtid. Vi har skolplikt och alla säger att det är jätteviktigt att gå i skolan. Den föreställningen är inte så lätt att utmana.   

Om du inte tror att jag har rätt, ber jag dig titta tillbaka på ditt liv. Fundera över exakt hur mycket du tror att du minns av innehållet du lärde dig i skolan. Hur stor procent tror du att du minns av 12 års skolgång?

Och det du ägnar dig åt idag, var och hur har du egentligen lärt dig det?

Jag gick lärarutbildningen i Uppsala i slutet av 90-talet. Det jag vet med allra största säkerhet, är att de inte var där jag lärde mig att undervisa. Det gjorde jag i klassrummet med mina elever som mina främsta lärare. 

Att söka jobb och lära mig hur man går igenom en anställningsintervju, ja det lärde jag mig genom att gå igenom det.

Att flytta till Mexiko, byta liv, starta upp på nytt – det hade jag aldrig kunnat plugga mig till. Det lärde jag mig på vägen.

Att starta en skola i en av Mexikos fattigaste delstater, utan något som helst stöd, fanns det ingen universitetsutbildning i världen som kunnat förbereda mig för. Det lärde jag mig därför att det inte fanns något val.

Och så har det fortsatt. Allt jag kan har jag lärt mig för att jag antingen varit tvungen till det, eller för att jag har varit motiverad, för att jag har velat och för att jag behövt det.

Jag slår vad om att det är exakt samma sak för dig.

Så, vad är det du har lärt dig i och av livet? När skedde det?  Under vilka omständigheter och varför? Hade det kunnat ske i skolan, eller var du tvungen att konfronteras med livet för att lära dig det? Och finns det något du tror du att man bara kan lära sig i skolan? Om ja, varför?

Den här gången vill jag dela med mig av ett av mina favoritavsnitt av vår podd Fria Barn. Det är Anna Brix Thomsen som intervjuar Kai och Viktoria: två vuxna oskolade. Den är för bra för att missa, så klicka här!

Vill du höra mer kring mina tankar kan du lyssna på videon nedan: