Bli ditt barns bästis!
Många föräldrar hör av sig och berättar att skolpersonal, socialtjänst och andra myndigheter ofta säger att man inte ska vara sitt barns vän. De menar att vi föräldrar måste vara mer auktoritära och kunna sätta ner foten när det behövs.
Jag håller inte med om det.
Det går att vara vänner!
Faktum är att vi kan vara både föräldrar och vänner till våra barn. Att vara en vän till sitt barn betyder inte att man slutar vara en ansvarstagande vuxen – tvärtom.
En vänskapsrelation innebär att vi visar respekt, tillit och stöd, och att vi är där för våra barn på ett ärligt och villkorslöst sätt. Vi lyssnar på dem, är intresserade av deras värld, och delar deras glädje och oro.
Det betyder inte att vi alltid håller med eller låter dem göra vad de vill, utan att vi bygger en relation grundad på ömsesidig respekt och förtroende – och jämbördighet. Allas röster räknas och är viktiga!
Maktobalans
I ett auktoritärt föräldraskap handlar det om att ha makt över barnet. För att upprätthålla den används ofta olika former av kontroll, som straff, hot, belöningar eller kritik. Det kan också handla om att förminska barnet genom att skämma ut eller fördöma.
I stort sett alla föräldrar jag känner (mig själv inkluderad) har trillat dit någon gång.
Oftast händer det när vi själva känner oss maktlösa – som i situationer då vi upplever att vi inte kan påverka våra barn. Då försöker vi ta tillbaka kontrollen, men de fungerar bara så länge barnet går med på det. Och när de slutar göra det, står vi där – återigen maktlösa.
Det största problemet med dessa metoder är att de skadar relationen med våra barn. De slutar känna sig trygga med oss, och litar inte längre på att de kan vända sig till oss när de verkligen behöver stöd.
Och utan det villkorslösa stöd som de så innerligt behöver, blir våra barn väldigt sårbara.
Därför är det avgörande att vi ser över hur vi använder vår makt i relation till våra barn.
Fråga dig själv:
- Använder du din makt på ett sätt som förminskar ditt barn?
- Eller använder du den för att stärka ditt barns egenmakt, agens och autonomi?
- Är du och ditt barn vänner på lika villkor?
Kom ihåg att maktobalans mellan dig och ditt barn är inte hjälpsamt när du hoppas att ditt barn ska läka från skolskador.