När kraven lyfts men förbättringen uteblir: Vad gör vi då?

Häromdagen pratade jag med en förälder som berättade att hen hade tagit bort alla kraven från sin skolskadade tonåring.

Föräldern hade insett att när barn tappat all kreativitet, nyfikenhet och glädje, behöver de tid för att återhämta sig och komma tillbaka till sig själva. I sådana lägen kan krav bli ett hinder istället för ett stöd.

En del föräldrar märker förbättringar ganska snabbt när kraven släpper. Barnet börjar må bättre och visar små tecken på återhämtning. Men för andra kan det kännas som att inget förändras alls – trots att ett helt kravlöst år passerat.

Det var precis vad den här föräldern uttryckte. Ett helt år utan några synliga tecken på att läget förbättrats. Frustrationen var påtaglig.

Jag förstår det så väl. När vi som föräldrar ser vårt barn kämpa, är det naturligt att vi vill se förändringar, helst direkt. Att se vårt barn lida utan att vi kan göra något konkret kan vara otroligt påfrestande.

Om du har upplevt något liknande, vill jag dela några tankar och tips med dig.

  1. Läkning sker inte alltid på utsidan
    Det är viktigt att minnas att all läkning inte alltid syns på ytan. Ibland sker stora inre förändringar som vi inte kan se omedelbart. Ge både ditt barn och dig själv mer tid och ha tillit till att läkningsprocessen pågår, även om du inte alltid ser det.
  2. Lär dig hantera dina egna känslor
    Vi föräldrar har ofta burit vår oro så länge att den nästan blivit en del av oss, och vi märker kanske inte ens hur mycket den påverkar vår vardag – och våra barn. Genom att få stöd att ta hand om våra egna känslor på ett hälsosamt sätt, kan vi skapa en lugnare och mer trygg miljö för våra barn att återhämta sig i.
  3. Bygg en starkare relation med ditt barn
    En av de viktigaste sakerna du kan göra för att stötta ditt barn är att fokusera på er relation. Är du en god lyssnare? Kan du skapa ett tryggt space där ditt barn känner sig sedd, stöttad och älskad precis som hen är? En stark relation är ofta grunden för våra barns välbefinnande. När de känner sig trygga med oss, ökar också deras förmåga att hantera sina egna känslor och utmaningar.

Allt det här är sådant jag kan hjälpa dig med.

Om du vill. När du är redo.